• Vinkit 31.08.2015

  Suomen vanha pääkaupunki Turku ihastuttaa. Ruotsin vallan aikana Turku toimi pääkaupunkina ja nyky-Turun arkkitehtuurista paistaakin esiin menneen talven lumet. Jo 1200-luvulta lähtien Turun merkitys Suomen kulttuurihistoriaan on ollut merkittävä.

  Harva tietää, että Turku oli jopa Ruotsin valtakunnan yksi merkittävimmistä kaupungeista. Valitettavasti virallista perustamisvuotta tai todisteena toimivaa dokumenttia ei ole löytynyt, tarkoittaen sitä, että virallinen todiste on jo ehkä tuhoutunut. Joka tapauksessa Turun Linnan rakennustyöt ja niiden dokumentointi antoivat osviittaa historian tutkijoille aika-ajan rakentamista varten.

  Vuonna 1229 Paavi antoi siunauksen piispanistuimen siirtoon Nousiaisista Koroisiin, johtuen Koroisten maantieteellisestä asemasta kaupankäynnin suhteen. Koroisten rooli Turku-Suomen kasvun myötä kutistui vuosien myötä, sillä asutus alkoi siirtymään hiljalleen kohti Turkua, joka oli vielä toistaiseksi suhteellisen vaatimaton ja pieni yhdyskunta.

  Turusta tekee kulttuurihistoriallisesti merkittävän kaupungin johtuen sen suuresta asukasmäärästä. Nimittäin koko Suomessa (Ruotsin vallan alaisuudessa) asui noin miljoona ihmistä, joista 12 000 levittäytyi Turun alueelle, tehden siitä myös Ruotsin valtakunnan yhden suurimmista kaupungeista. Myöhemmin Turkuun perustettiin myös Suomen ensimmäinen yliopisto tehden Turusta siten myös akateemisen kehdon ajattelulle, uskolle ja kehitykselle.

  Näin ollen Nousiainen ja Koroinen ovat näennäisesti Turku-Suomen vanhimmat kaupungit sillä Turku itsessään sai alkunsa väestönmuutosta juuri yllämainituista paikkakunnista nykyisen Turun alueelle. Vuosisatojen vaihtuessa Turku koki kovia, eikä esimerkiksi Turun palo tai Venäjän ruhtinaskunnan muutokset auttaneet asiaa.

  Joka tapauksessa Turku on Suomen helmi!

  Posted by admin @

Kalusto