• Vaikka Suomeen saapuvien matkailijoiden määrä on vuosi vuodelta kasvanut, tuntuu siltä, että vieläkään ei ihan ymmärretä, kuinka suuri taloudellinen merkitys näillä matkailijoilla maallemme on. Suomella on suuri potentiaali kasvaa matkailumaana, mutta valitettavasti tällä hetkellä markkinointi keskittyy lähinnä vain Lapin matkailuun. Tämän lisäksi Helsinki on toinen matkailukohde Suomessa, johon kaikki keskittyvät kesäkohdemarkkinoinnissaan.

  Se, mitä matkailu Suomeen tuo tulojen lisäksi, ovat työpaikat. Pelkästään kotimaisten matkailijoiden kautta hotellit, tapahtumanjärjestäjät yms. eivät voisi elää.

  Venäjän tilanne vaikuttaa turismiin rankasti

  Turismin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 2,5 %, joka on kaksi kertaa enemmän kuin maatalouden ja metsäteollisuuden osuus. Työpaikkoja turismi tuottaa 140 000:lle ihmiselle. Merkittävää on, että näistä työpaikoista suuri osa on nuorisoa työllistäviä. Uusimman raportin mukaan on huomattavissa, että venäläisten kävijöiden määrässä on tapahtunut merkittävä väheneminen; onneksi tätä kompensoi hieman amerikkalaisten turistien kävijämäärän lisääntyminen, kuin myös muualta, kuten Aasiasta tulevien turistien määrä.

  Suomen turismin kantava voima ovat kuitenkin edelleen kotimaanmatkailijat. Kotimaanmatkailu onkin lisääntynyt entisestään, johtuen varmasti ainakin osittain yleisestä huonosta taloustilanteesta, joka aiheuttaa sen, että rahaa pyritään säästämään myös sillä, että matkaillaan vain kotimaassa.

  Tulevaisuutta ajatellen olisi kuitenkin tärkeää, että ulkomaalaiset saataisiin vieläkin runsaammin joukoin kiinnostumaan Suomesta matkailukohteena ja mieluiten vuoden ympäri. Jotta tämä olisi mahdollista saada aikaiseksi, tarvitsee Suomen matkailumarkkinointi enemmän varoja, jotta kohteista saataisiin tieto ulkomaille. Tämän lisäksi myös matkailukohteet tarvitsevat tukea, jotta palveluita voitaisiin kehittää ympärivuotisiksi ja aidosti mielenkiintoisiksi vaihtoehdoiksi.

  Matkalle Saimaahan

  Suomen suurin järvi, Saimaa, sijaitsee Etelä-Savon sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan alueella. Saimaa onkin yhteisnimitys järvien ja saarten muodostamalle isolle alueelle.

  Saimaan alueen suurin kävijäryhmä on ollut rajan läheisyytensä ansiosta venäläiset matkailijat, mutta ruplan huono kurssi on ajanut heidät pois. Tätä Saimaan alue yrittää korvata houkuttelemassa matkailijoita Kiinasta sekä Keski-Euroopasta alueelleen: Matkapaketteja Hongkongista Saimaalle suunnitellaan jo. Tämä voi onnistua ja korvata ainakin osittain venäläisten turistien katoamista, sillä kiinalaisen turistin matkabudjetti liikkuu jopa noin tuhannessa eurossa päivää kohden.

  Aktiviteetteja joka lähtöön

  Tekemistä Saimaan alueella riittää varmasti jokaiselle. Tarjolla on golfia, soutamista, retkeilyä saarilla kuin myös mönkijä- ja talvella kelkkasafareita. Lapset on myös huomioitu mm. kylpylöillä sekä erilaisilla aktiviteeteilla kuten seikkailupuistolla ja liikennepuistolla Lappeenrannassa. Ja totta kai, kun järvialueesta on kysymys, tarjoaa Saimaa erinomaiset olosuhteet kalastukseen; mahdollisuudet isompiinkin saaliisiin ovat olemassa. Imatralla sijaitseva Vuoksen kalastuspuisto tarjoaa niin vene- kuin kalastusvälinevuokrausta, joten kaiken tarvittavan voi vuokrata paikan päältä. Keskus tarjoaa myös kalankäsittelymahdollisuuksia esimerkiksi savustuksen muodossa.

  Sen lisäksi, että alueelle pyritään houkuttelemaan ulkomaalaisia, on Saimaa suosittua aluetta kotimaanmatkailijoiden keskuudessa. Sen laaja järvialue houkuttelee kotimaanmatkailijoita puoleensa helpon saavutettavuutensa johdosta kuin myös erinomaisten majoitusvaihtoehtojen puolesta. Valikoimaa riittää niin kylpylöiden kuin karavaanialueidenkin puolesta. Alueelle on helppo ajaa omalla autolla tai karavaanarilla ja viettää pidempi kotimaanloma kauniissa luonnonmaisemissa. Saimaalle pääsee myös junalla sekä lentäen Lappeenrantaan.

Kalusto