• Vinkit 01.09.2015

  Suomen vanhimman rakennuksen etsintä ei ole missään tapauksessa helppo tehtävä. Yksi syy tähän on se että suomalainen kulttuurihistoria ei veny yhtä kauas kuin esimerkiksi keskieurooppalainen historia. Siten Suomen vanhimmat rakennukset ovat hyvin todennäköisesti puusta rakennettuja ja täten myös jo nyt tuhoutuneita.

  Mutta ei heitetä pyyhettä heti kehään. Vaikka Suomen historia on varsin lyhyt ja ytimekäs, ei tämä tarkoita sitä etteikö maasta löydy arkkitehtuurillisia perinteitä. Ironista sikäli että tutkijoiden mukaan Suomen vanhin rakennus löytyy Ahvenanmaalta. Nimittäin Jomalan kirkko pitää hallussaan vanhimman rakennuksen titteliä. Varovaisten arvioiden mukaan Jomalan kirkko on tönöttänyt paikallaan jo 1260-luvulta lähtien.

  Saman aikakauden lähettyvillä alettiin myös työstämään Manner-Suomen ensimmäisiä kivirakennuksia, enimmäkseen kirkkoja. Mutta näiden kuten myös Jomalan kirkon tarkkaa ikää on hankala arvioida sillä rakennusten valmistuminen saattoi kestä jopa vuosikausia. Täten rakennusprosessin arkistointi sekä todisteina toimivien viittauksien löytäminen tänä päivänä ei ole täysin huoleton puuha.

  Moni asiasta kiinnostunut saattaa miettiä mikäli Jomalan kirkko on vanhempi kuin esimerkiksi Turun Linna? Asia saattaa olla hyvinkin näin mikäli käsite ”perustukset” otetaan huomioon. Nimittäin Turun Linnaa edelsi linnaleiri, jonka varaan itse linna rakennettiin. Mutta tutkijoiden mukaan linnaleiri sai alkunsa 1280-luvulla. Näin ollen Jomala pitää pintansa listan ykkösenä.

  Hyväksi onneksi Suomalainen arkkitehtuurin ystävät voivat vierailla lukuisissa 1400-luvun kartanoissa mikäli Ahvenanmaa tuntuu kaukaiselta reissulta.

  Posted by admin @

Kalusto