• Vinkit 16.08.2015

  Vapaus ei ole ilmaista -sanonta tuntuu unohtuneen mitä kauemmaksi liikumme Suomen itsenäistymisestä. Samalla jäljellä olevien veteraanien lukema putoaa vuodesta toiseen. Juuri näiden elementtien vuoksi meidän on syytä muistuttaa itseämme siitä, kuinka Suomi saavutti itsenäisyyden.

  Ensimmäisen maailmansodan jälkipuinneissa Venäjän sisäinen kriisi johti tilanteeseen, jossa bolsevikkien suistama keisarikunta ei kyennyt pitämään kiinni valtakunnan voimasta. Siten Suomi alkoi hiljalleen tunnustelemaan, mikäli Suomen itsenäistymisen aika olisi kypsä. Mutta valitettavasti itsenäisyyden saavuttaminen ei riippunut ainoastaan uuden Venäjän päätäntävallasta, vaan myös Suomen sisäisestä konfliktista porvareiden sekä sosiaalidemokraattien välillä.

  Konflikti johtui siitä, että Suomen hallituksen porvarit hakivat länsimaiden tunnistusta itsenäisyydelle, kun taas sosiaalidemokraatit kumartelivat vielä Venäjän suuntaan suostumusta etsiessä. Mutta 4. joulukuuta vuonna 1917 Suomen senaatti pyrki autonomisesti kohti itsenäisyyttä, jonka eduskunta hyväksyi äänin 100-88. Tämän jälkeen länsivallat alkoivat tunnistamaan Suomen itsenäisyyden, mutta vasta kun Venäjän hallitus oli antanut päätökselle siunauksen.

  Vapaus ei kuitenkaan tuonut automaattisesti kukkia ja hunajaa, sillä vuonna 1919 puhjennut Suomen sisällissota muistutti, kuinka itsenäisyys ulkopuoliselta vallanpitäjältä ei tarkoita automaattisesti vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa omien kesken. Senaatin asevoimat, Valkoiset, ottivat mittaa Suomen Punakaartin sotilaista juuri itsenäistyneen Suomen tantereella. Monien mielestä syy sisäiseen sotimiseen juontaa juurensa itsenäisyyden tuomaan epätasapainoon, joka taas johtui sisäisten jännitteiden ja erimielisyyksien törmäyksestä.

  Hyväksi onneksi olemme saanet nauttia itsenäisyydestä jo tovin. Mutta älkäämme unohtako sen hintaa.

  Posted by admin @

Kalusto