• Vinkit 26.08.2015

  Jos ihmiskunnan syntymäpaikka oli aurinkoinen ja lämmin Afrikka, miksi ihmeessä jotkut eksyivät Suomen pakkasiin ja karuun luontoon? Ja mikä tärkeintä minkälaiset asukkaat päättivät, että Suomi tulee olemaan heidän paratiisinsa?

  Ainoa todiste Suomen alkuasukkaista löytyy Kristiinankaupungin Susiluolista, mistä arkeologit ovat paikantaneet alkukantaisia työkaluja. Toisaalta tutkijoiden keskuudessa ei ole yksimielisyyttä siitä, mikäli löydetyt esineet ovat ihmisen vai luonnon kädenjäljen tuotoksia. Mutta tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että asukasvirta alkoi mesoliittisen aikakauden aikana. Toisaalta asiantuntijat painottavat sitä, että Suomessa on todellisuudessa ollut jatkuvaa asutusta jo jääkauden päättymisestä lähtien.

  Kampakeraaminen aikakausi on tutkijoiden mielestä kaikista löytörikkain aikakausi. Aikajana 5000-3200 eaa. näkyy selkeästi esimerkiksi Järvi-Suomesta löytyneiden jäänteiden kautta, vaikka väkeä Suomessa oli tuolloin vielä melko vaatimattomasti. Samalla tutkijat eivät ole onnistuneet vielä selvittämään tarkalleen, mitä kieltä ihmiset käyttivät kommunikointiin tai mistä asukkaat saapuivat ylipäätänsä.

  Johtuen meidän suomalais-ugrilaisesta kieliperimästä, monet asiantuntijat arvelivat meidän geeniperimän saapuneen Volgan alueelta noin 2500 eaa. Mutta eri tieteenalat eivät ole yksimielisiä tästä päätelmästä. Vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan Itä-Suomen asukkaiden geeniperimä poikkeaa melko räikeästi esimerkiksi länsisuomalaisista. Päätelmän mukaan tämä eroavaisuus johtuu eristäytymisestä.

  Populaatiogenetiikka on mielenkiintoinen tieteenala, jonka kautta me suomalaiset voimme tulevaisuudessa selvittää mistä meidän ”sisu” tieteellisesti kumpuaa. Tuleeko se Keski-Euroopasta vai kenties jostain muualta? Aika näyttäköön, mikäli voimme joskus kutsua Ruotsia veljeskansaksi.

  Posted by admin @

Kalusto