• Vinkit 21.08.2015

    Venäjän historiassa sattui ja tapahtui. Eikä ihme, sillä ison maa-alueen hallinta ei ole mitenkään yksinkertainen tehtävä. Valitettavan usein Venäjän hallitsijoiden elämä ei ole ollut helppoa. Tästä paras esimerkki ei ole Vladimir Putin vaan Romanovin aatelissuku, joka hallitsi Venäjää yhtäjaksoisesti noin 300 vuoden ajan.

    Yhteensä 18 Romanov-suvun hallitsijaa on istunut Venäjän keisarin tai Tsaarin paikalla. Näistä peräti neljä on ollut naisia, joista kuuluisin lienee monen mielestä Katariina II. Suomalaisittain Romanovin suvulla on suhteellisen tärkeä rooli suomalaisuuden kehityksessä – ja ”suomalaisuudella” tarkoitetaan oman identiteetin löytämistä. Nimittäin Suomen autonomian eli itsehallinnon aikana Venäjän keisarikunta antoi Suomelle tiettyjä vapauksia, joiden avulla Suomi pääsi kehittymään nopeammin kuin esimerkiksi muut keisarin vallan alla olevat yhteiskunnat.

    Nikolai II oli Romanov suvun viimeinen hallitsija. Aatelissuvun tarina päättyi varsin surullisesti, sillä vuoden 1917 bolshevikkien vallankumous suisti suvun vallasta ja lopulta koko suku murhattiin brutaalisti kommunistien käden kautta. Mutta tästä huolimatta Romanovin valtakausi on jättänyt merkittävän jäljen Venäjän kulttuurihistoriaan. Tämän näkee parhaiten vierailemalla Pietarissa, missä mm. Tsaarien talvi- sekä kesäpalatsi muistuttavat aatelissuvun kukoistuksen aikakautta.

    Miltä näyttäisi Venäjä tai maailma tänä päivänä jos kommunistit eivät olisi murhanneet ja samalla päättäneet Romanovin suvun aikakautta? Uskallamme väittää, että kommunismi ei olisi edes syntynyt, ja siten maailmanhistoria olisi huomattavasti kirkkaampi. Mutta näin tällä kertaa.

    Posted by admin @

Kalusto