• Ahvenanmaan historiasta ei kovin moni suomalainen tiedä tai ole edes kiinnostunut. Tämä on todella valitettavaa, sillä Ahvenanmaan historiasta löytyy erittäin mielenkiintoisia sekä tärkeitä elementtejä, joista voi esimerkiksi keskustella henkevästi Tukholman risteilyllä ventovieraiden kanssa.

    Keskiajalla Ahvenanmaan rooli Ruotsin valtakunnassa oli erittäin oleellinen johtuen saaren maantieteellisestä sijainnista. Nimittäin kaupankäynnin sekä geopolitiikan silmissä Ahvenanmaan strateginen sijainti Ruotsin itä- ja länsiosien välissä. Mutta valitettavasti tämänkaltainen etuasema houkuttelee paikalle myös muita suurvaltoja. Täten Ahvenanmaa on joutunut kärsimään omasta sijainnista moneen otteeseen.

    Historiantutkijoiden mukaan ensimmäiset asukkaat saapuivat saarelle noin 5000 ekr. Idästä saapuneet kalastajat sekä metsästäjät saivat vieraita noin 2 000 vuotta myöhemmin, jolloin lännestä saapuneet (alkeelliset) maanviljelijät ja karjanhoitajat asettuivat Ahvenanmaalle.

    Otetaan iso harppaus 1200-luvulle. Tällä aikakaudella rakennettiin Suomen vanhimmat rakennukset. Nimittäin Suomen vanhin rakennus, Jomalan kirkko, valmistui 1260-luvulla, tehden siitä jopa vanhemman kuin Turun Linnan.

    1700-1800 luku oli Ahvenanmaalle tuskallinen ajanjakso johtuen suurvaltojen (Ruotsi ja Venäjä) sodasta, jonka aikana saaren omistajuus vaihtui ja kääntyi kuten Arhinmäen takki. Suomen sisällissota avasi Ahvenanmaalle mahdollisuuden kuulua Suomelle, joka toisin kuin Ruotsi ja Venäjä ei ole koskaan hyökännyt tai miehittänyt saarta.

    Vuonna 1921 Ahvenanmaa sai itsehallinto-oikeuden ja vuonna 1954 saaren lipputankoon vedettiin oma lippu. Luonnollisesti nykyään Ahvenanmaa käyttää euroja sekä on tärkeä osa Suomea.

Kalusto